O barevných odchylkách Neera sirupu
Náš přírodní stromový sirup Neera se může barevně lišit od odstínů světle hnědé až po tmavě hnědé.
Míza ze stromů je tekutá, a tak je potřeba ji zahustit. 55 litrů mízy se zkoncentruje do 1 litru sirupu. Míza obsahuje 2-3% cukru, zatímco sirup již 67%.
Tradičně se voda z javorové mízy odpařuje vařením. Avšak při dnešní výrobě javorového sirupu velká část vody se odstraňuje pomocí reverzní osmózy, poté je míza vařena ve vypařovacích kotlech do té doby, dokud obsah cukru dosáhne 67%. Tento šetrnější proces dal javorovému sirupu světlejší barvu.
Výroba palmového cukru není tak moderní, jako výroba javorového sirupu. Technologie reverzní osmózy se k výrobě palmového sirupu nevyužívá.
Během období sucha se palmová míza částečně suší pod slunečními paprsky, během období dešťů se musí vařit již od začátku. Vařením je cukr tmavší a má větší tendenci se karamelizovat. Barva palmového cukru se rovněž liší v závislosti na oblasti, kde palmy rostou.
Barevný odstín nemá žádný vliv na obsah minerálů nebo cukernatost sirupu. Cukernatost je vždy mezi 66 a 67°Bx. Rozdíl je jen ve vnímání, jelikož cukr je méně povařen a karamelizován, proto jej můžeme vnímat jako méně cukernatý a světlejší. Světlejší sirup není ani lepší, ani horší než tmavší sirup.
Zaručujeme, že obsah sirupu je vždy stejný. Naše Neera sestává pouze 100% stromové mízy, která je zkoncentrována do sirupu. Nicméně barva sirupu závisí na mnoha přírodních vlivech, čímž nemůžeme zaručit stálost barvy sirupu.
Čtyři odstíny palmového sirupu
Kusy palmového cukru Javorový sirup
Moderní výroba javorového sirupu v Kanadě
Obrázek mízy vytékající z javorového stromu.
Míza z palmy vypadá stejně jako kokosová voda.
Sběr mízy pomocí hadic Míza je do nádrže čerpána pomocí čerpací pumpy
Stroj pro reverzní osmózu Odpařovací kotel
Naše výroba palmového cukru v Indonésii
Plantáže na Jávě
Sběr mízy Naši farmáři
Odpařování vody Vlévání sirupu do formiček
Puris AG, Chriesistrasse 1, CH 6353 Weggis
Tel.: +41 41 552 02 71, fax: +41 41 552 02 72
www.puris.ch, info@puris.ch